GRIEPVACCINATIE

Wat is de gewone griep of seizoensgriep?

De seizoensgriep is een acute luchtwegeninfectie die veroorzaakt wordt door verschillende griepvirussen. De meest voorkomende symptomen van ongecompliceerde griep zijn: een plotseling begin met koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na 2-7 dagen.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de seizoensgriep?

De griep is een ziekte die jaarlijks ons land teistert. Er bestaat een vaccin tegen de griep, maar toch raden we aan dat enkel de risicopersonen zich preventief laten vaccineren.

De risicogroepen zijn volgende groepen:

groep 1:

  • alle personen ouder dan 65 jaar
  • alle personen die in een instelling opgenomen zijn
  • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen, het hart, de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen, of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
  • kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan

groep 2:

  • alle personen werkzaam in de gezondheidssector en in rechtstreeks contact met personen van groep 1

groep 3:

  • Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van de vaccinatie

groep 4:

  • alle personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, want er is één kans op drie dat ze ten minste één complicatierisico vertonen, vooral personen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn

groep 5:

  • Beroepsfokkers van gevogelte en varkens alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen en personen die door hun beroep dagelijks in contact komen met levend gevogelte en levende varkens.

Om deze groepen beter te bereiken en dus de vaccinatiegraad te verhogen, heeft de overheid besloten tot de gedeeltelijke terugbetaling (40%) van het vaccin voor de risicogroepen. Dit betekent dat het remgeld ten laste van de patiënt voor een vaccin waarvan de prijs al naar gelang van het product varieert tussen 10,38 en 10,84 euro, tussen 6,23 en 6,50 euro bedraagt.

 

Wat doe ik het best als ik griep heb?

Ieder van ons heeft al wel eens een griepje gehad. Het beste dat u kan doen als u getroffen wordt door de griep, is contact opnemen met uw huisarts. Hij zal u dan waarschijnlijk enkele dagen rust voorschrijven en eventueel, als hij of zij dat nodig acht, antivirale middelen of virusremmers voorschijven.

Het gebruik van antivirale geneesmiddelen kan de duur van de ziekte inkorten, de ziektetekens milderen en de complicaties en ernst van de ziekte verminderen. Ze kunnen eveneens, in bepaalde nauwkeurige gevallen, gebruikt worden om griep te voorkomen.

Toch zal uw arts deze middelen niet onmiddellijk voorschrijven omdat een gezonde volwassen persoon de griep kan overwinnen zonder medicatie.
Het is in ieder geval nutteloos en contraproductief om een privé-voorraad van antivirale middelen aan te leggen omdat antivirale middelen slechts werkzaam zijn bij de juiste persoon, bij juist gebruik op het juiste moment. Enkel een arts kan hierover beslissen.